4 jaar garantie Altijd in de buurt Deskundige specialisten Uitstekende service
Bel met een FOCWA-lid| contact@focwa.nl|

Online E.H.B.A – Eerste Hulp Bij Autoschade

Het kan iedere automobilist overkomen: je gaat boodschappen doen en ziet bij het parkeren in alle haast een paaltje over het hoofd. Het resultaat: een flinke deuk in de bumper. Of je bent aan het dagdromen over die ene vakantie en botst in een moment van onoplettendheid vol achterop een medeweggebruiker die staat te wachten voor het stoplicht. Of hij op jou.

Autoschade is niet alleen vervelend, het komt ook altijd onverwacht. Dan is het fijn om te weten wat je moet doen, zodat je zo snel mogelijk weer veilig en deukvrij de weg op kunt.

Om je op weg te helpen, hebben we het Eerste Hulp Bij Autoschade- plan ontwikkeld. Hier lees je alles wat je moet weten over autoschade. Van deuk tot herstel. Van het invullen van het schadeformulier tot het melden van de schade bij de verzekeraar.

We spreken van een aanrijding of tweezijdig ongeval wanneer er meerdere verkeersdeelnemers bij betrokken zijn. Dit kan een andere automobilist zijn, maar ook een fietser of voetganger. Wat moet je doen bij een aanrijding?

Blijf kalm en beleefd

Kijk eerst of alle betrokkenen ongedeerd zijn. Stap op de tegenpartij af, informeer hoe het met hem of haar gaat en stel jezelf voor. Bij blikschade zonder persoonlijk letsel is het niet nodig de politie te bellen. Wanneer er gewonden zijn, bel dan direct 112.

Verzamel bewijs

Maak foto’s van de situatie en de schade en verplaats dan de auto’s naar een veilige plek. Breng je eigen veiligheid en die van anderen niet in gevaar door de auto’s onnodig op de rijbaan te laten staan. Wanneer er gewonden zijn, volg dan de aanwijzingen van centralist van 112.

Getuigen.

Kijk of er getuigen zijn en vraag hun naam en telefoonnummer. Ook andere inzittenden zijn belangrijke getuigen.

Schadeformulier

Vul samen met de tegenpartij de voorkant van één Europees schadeformulier zo volledig mogelijk in. Controleer of jullie het formulier beiden ondertekend hebben, voordat je afscheid van elkaar neemt.

Meld de schade bij je verzekeraar

Wanneer je autoschade hebt, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Op de groene kaart vind je de contactgegevens van jouw verzekeraar. *Heb je een leaseauto? Neem dan contact op met je leasemaatschappij. Zodra je thuis komt, vul je de achterkant van het schadeformulier ook weer zo volledig mogelijk in. Vervolgens stuur je het formulier op je naar je verzekeraar.

Auto weg laten slepen.

Kun je niet verder rijden en moet je auto, of die van de tegenpartij, weggesleept worden? Schakel dan de alarmdienst in. Op de groene kaart vind je het telefoonnummer van de alarmcentrale.

Bij een aanrijding is de schuldvraag van groot belang. De schuldige moet immers de kosten van de veroorzaakte schade betalen. Welke partij schuldig is aan een aanrijding wordt in alle gevallen door de verzekering bepaald. Dit doen zij op basis van het schadeformulier en het aangeleverde bewijsmateriaal. Erken dus nooit op voorhand aansprakelijkheid: laat dit aan de verzekeraar over.

Zorg er voor dat je zoveel mogelijk bewijs verzamelt: maak foto’s van de verkeerssituatie en de schade zelf en noteer de contactgegevens van mogelijke getuigen.

Ben je tegen lantaarnpaal of boom gereden en zijn er dus geen andere weggebruikers bij betrokken? Dan spreek je van eenzijdig ongeval. Wat moet je doen?

Het schadeformulier – ook bij eenzijdige ongevallen

Ook wanneer er geen andere weggebruikers bij een aanrijding betrokken zijn, is het belangrijk om het schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Verzamel bewijs, maak foto’s van de situatie en de schade aan de auto. Zijn er getuigen? Noteer wederom naam en telefoonnummers. Vanzelfsprekend hoef je de gegevens van de tegenpartij niet in te vullen op het schadeformulier.

Meld de schade bij je verzekeraar.

Wanneer je autoschade hebt, is het belangrijk dit altijd zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. *Heb je een leaseauto? Neem dan contact op met je leasemaatschappij. Zodra je thuis komt, vul je de achterkant van het schadeformulier ook weer zo volledig mogelijk in. Vervolgens stuur je het formulier op naar je verzekeraar.

Soms kan een aanrijding letsel veroorzaken dat pas later aan het licht komt. Heb je de volgende dag of de dagen erna ineens klachten Aarzel dan niet en neem contact op met je huisarts.

*Schade wel of niet claimen

Bij sommige kleine schades kan het voordeliger zijn om dit niet te melden bij je verzekeraar. Je betaalt dan de kosten voor het herstel van je auto rechtstreeks aan de schadehersteller. Dit kan uiteindelijk goedkoper zijn, omdat het geen gevolgen heeft voor je premie of schadevrije jaren. Dit geldt overigens alleen als je allrisk en WA+ verzekerd bent. Meer weten? Neem contact op met je verzekeraar of rijdt even langs bij de FOCWA-schadehersteller bij jou in de buurt voor een persoonlijk advies. Vind hier de schadehersteller bij jou in de buurt.

Bij het afsluiten van een autoverzekering zijn er drie soorten dekkingen die je kunt kiezen: WA, WA+ of Allrisk. Heb je autoschade, dan is het van belang om te weten hoe je verzekerd bent. De dekking bepaalt namelijk in hoeverre je verzekerd bent en ook in welke gevallen je recht hebt op een schadevergoeding. Een WA verzekering (altijd verplicht) vergoedt bijvoorbeeld alleen schade die jij met je auto veroorzaakt bij een ander. Heb je een Allrisk verzekering, dan worden alle schades vergoedt, ook als je de schade aan je eigen auto zelf hebt veroorzaakt.

Let op: vrije reparatiekeuze

Wat veel mensen niet weten, is dat je autoverzekering van invloed kan zijn op de hoogte van de schadevergoeding per schadebedrijf. Heb je een autoverzekering afgesloten zonder vrije reparatiekeuze, dan wordt de schade van je auto alleen volledig vergoed wanneer je deze laat repareren bij een schadebedrijf waarmee jouw verzekering een contract heeft. Hoewel de meeste FOCWA-schadeherstelbedrijven een contract hebben met meerdere verzekeraars, kan het zijn dat de schadehersteller bij jou in de buurt (of de schadehersteller waar jouw voorkeur naar uitgaat) dat niet heeft. Check daarom altijd eerst de polisvoorwaarden; hierin vind je tevens de schadeherstelbedrijven die aangesloten zijn bij jouw verzekering.

Weet je niet precies hoe je verzekerd bent of wil je meer informatie? Neem dan contact op met je verzekeraar, het telefoonnummer vind je op de groene kaart.

Wanneer je autoschade hebt, wil je dit zo snel, goed en veilig mogelijk laten herstellen. FOCWA-schadeherstellers zijn expert op het gebied van autoschade én zijn bekwaam in de modernste schadehersteltechnieken. Zo zijn alle FOCWA-bedrijven gecertificeerd volgens de FOCWA Standaard. Dat betekent simpelweg dat zij aan de allerhoogste kwaliteitsnormen in de schadeherstelbranche voldoen.

Naast gegarandeerd veilig en kwalitatief hoogwaardig schadeherstel, bieden FOCWA-bedrijven bovendien passend vervangend vervoer, nemen zij de schadeafhandeling met de verzekeraar volledig voor hun rekening en bieden zij vier jaar garantie op werkzaamheden. Binnen no-time ga jij dus weer veilig de weg op. Wil jij dat ook? Vind hier de FOCWA-schadehersteller bij jou in de buurt.

“Maak je geen zorgen om schade. Jouw schade is onze zorg. Wij regelen het voor je.”

Een deuk in de voorbumper van een auto vraagt logischerwijs om een andere herstelmethode dan bijvoorbeeld een kras op het autoportier. Een deuk in de voorbumper van een auto vraagt logischerwijs om een andere herstelmethode dan bijvoorbeeld een kras op het autoportier. 

Er bestaan meerdere schadehersteltechnieken voor autoschades. Zo is uitdeuken zonder spuiten een vorm van schadeherstel waarbij niet geplamuurd of gespoten hoeft te worden. Kleine deukjes, waarbij geen lakschade aanwezig is, kunnen met deze techniek eenvoudig en snel hersteld worden. Wanneer er ook sprake is van lakschade, biedt spotrepair uitkomst. Bij spotrepair hoeft alleen het schadeoppervlak overgespoten te worden.

Waarom is dit belangrijk om te weten?

Met deze moderne schadehersteltechnieken kunnen FOCWA-schadeherstellers (kleine) deuken en krassen effectief, maar bovenal sneller herstellen. Zo hoef jij je auto minder lang te missen en belangrijker nog: je bent een stuk goedkoper uit.

*Soms is lastig te beoordelen met welk type schade je te maken hebt. Benieuwd naar de kosten en wil je weten of jouw deuk of kras hersteld kan worden met uitdeuken zonder spuiten of spotrepair? Onze FOCWA-specialisten helpen je graag. Vind hier de FOCWA-specialist in jouw buurt.

Wat zijn de meest voorkomende schades?

 • Deukschade ofwel blikschade – een brede term voor verschillende typen schade. Parkeerschade, bumperschade en velgschade vallen hier bijvoorbeeld onder. Lees meer over deukschade.
 • Ruitschade – In verreweg de meeste gevallen wordt ruitschade veroorzaakt door steenslag. Lees meer over ruitschade.
 • Braakschade – Iemand heeft geprobeerd in je auto in te breken, waardoor er schade is ontstaan. Lees meer over braakschade.
 • Storm- en hagelschade – Door onstuimig weer is er een zware tak op je auto beland. Lees meer over storm- en hagelschade.
 • Lakschade–Krassen in de lak van je auto? Lees meer over lakschade.

Wat voor schade je ook hebt, bij een FOCWA Schadehersteller kan je altijd vertrouwen op kwaliteit, veiligheid en vakmanschap. Met kennis, toewijding en oog voor detail herstelt de FOCWA-vakman jouw auto met de grootst mogelijke zorg. Zo kan jij in no-time weer veilig en deukvrij de weg op. Met een auto zo goed als nieuw. Én met 4 jaar garantie.

Het zit onze vakmannen nou eenmaal in het bloed. 

Daarom Focwa

Of het nu gaat om een defect in de high-tech apparatuur van je elektrische SUV of blikschade aan je oude trouwe beestje, bij een FOCWA-schadehersteller kun je er altijd zeker van zijn dat er met de blik van een professional naar gekeken wordt.

 • Altijd zeker van kwaliteit
 • Vier jaar garantie
 • Heldere prijsafspraken
 • Originele onderdelen
 • Altijd bij u in de buurt
 • Goede service, geen gedoe
 • Duurzaam