4 jaar garantie Altijd in de buurt Deskundige specialisten Uitstekende service
Bel met een FOCWA-lid| contact@focwa.nl|

Veilig op vakantie met een goed beladen caravan

Nu we langzamerhand het ‘normale’ leven weer op kunnen pakken, is het ook weer toegestaan om met de caravan op pad te gaan. Om zonder problemen en veilig op de plaats van bestemming aan te komen, heeft FOCWA 8 tips voor het veilig beladen van je caravan. Een verkeerd beladen caravan kan tot gevolg hebben dat de caravan gaat slingeren, wat weer kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg.

1. Plaats zware spullen in de auto

Zware spullen kun je het best in de auto voor of boven de achteras plaatsen, in plaats van in de caravan. Het weggedrag wordt beter naarmate de auto zwaarder is en de caravan lichter. Houd hierbij wel rekening met het toegestane maximum gewicht van de auto en caravan.

2. Plaats lichte spullen zoveel mogelijk in de bovenkastjes

Lichte spullen kun je beter in de bovenste kastjes plaatsen. Neem alleen de meest noodzakelijke levensmiddelen mee. Dit zorgt voor extra gewicht en veel spullen zijn ook verkrijgbaar in het vakantieland.

3. Neem niet meer water mee dan nodig

Het is niet nodig om watertanks in geheel te vullen voor op reis. Voor een dag is tien liter voldoende! Wanneer het spoelreservoir van het toilet ook niet helemaal vol zit, bespaar je ook nog brandstof en verminder je de CO2-uitstoot.

4. Houd het dak vrij

Het zwaartepunt van de caravan moet zo laag mogelijk liggen voor een goede wegligging. Het is daarom aan te raden om geen extra lading op het dak van de caravan te plaatsen.

5. Berg het reservewiel op

Het is van belang dat er niet te veel gewicht in de disselkast komt. Het is verleidelijk om hier spullen in op te bergen, maar ook dit kan ervoor zorgen dat de caravan gaat slingeren. Indien het reservewiel in de disselkast is geplaatst, berg deze dan eventueel op in de auto of plaats hem met een beugel onder de caravan. Een FOCWA-lid helpt je hier graag mee.

6. Fietsen mee op vakantie

Het is natuurlijk fijn om de fietsen mee te nemen op vakantie om heerlijk te kunnen fietsen. Het is verstandig om het extra gewicht van de fietsen te verdelen tussen de voor- en achterkant van de caravan. Houd hierbij de kogeldruk (zie punt 7) goed in de gaten!
Tip: Zorg dat de fiets zo licht mogelijk is. Fietstassen, accu’s, gereedschapsets en bidons kunt u in de auto kwijt.

7. Houd de kogeldruk in de gaten

De opbergruimte – vaak onder het bed – voorin de caravan is er niet voor gemaakt om veel en/of zware spullen in op te bergen. Dit wordt dan ook afgeraden, want hierdoor kan de toegelaten kogeldruk te hoog worden. Kijk op het typeplaatje van de trekhaak voor de maximale kogeldruk. Kogeldruk te hoog? Zorg voor een andere belading en weeg de kogeldruk opnieuw.

8. Geen vloerbedekking nodig

Indien de vloerbedekking van de caravan uitneembaar is, kunt u gewicht besparen. Laat deze tijdens de zomervakantie vooral thuis. Het is tevens makkelijker schoonhouden!

Uw caravan indeling

Zorg ervoor dat de caravan niet te zwaar is, het gewicht goed verdeeld is en de kogeldruk goed is, voordat u op vakantie gaat. Zo kunt u zorgeloos van uw vakantie genieten.

Hoe belaad u uw caravan veilig?Heeft u toch schade gereden aan uw caravan? Ga dan naar www.focwa-caravanschade.nl en vind een schadehersteller bij u in de buurt! Bent u lid van FOCWA en wilt u bovenstaande tips over het beladen van een caravan ontvangen in een mooi opgemaakte folder? Neem dan contact op met communicatie@focwa.nl.