4 jaar garantie Altijd in de buurt Deskundige specialisten Uitstekende service
Bel met een FOCWA-lid| contact@focwa.nl|

Veilig op vakantie met een goed beladen caravan

Hieronder staan tips over het beladen van uw caravan. Een verkeerd beladen caravan kan tot gevolg hebben dat de caravan gaat slingeren, wat weer kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg.

1. Plaats zware spullen in de auto
Zware spullen kunt u het best in de auto plaatsen, in plaats van in de caravan. Het weggedrag wordt beter naarmate de auto zwaarder is en de caravan lichter. Houd hierbij rekening met de toegestane waarden.

2. Plaats lichte spullen zoveel mogelijk in de bovenkastjes
Lichte spullen kunt u beter in de bovenste kastjes plaatsen. Neem zo min mogelijk voorraad levensmiddelen mee tijdens uw reis.

3. Houd de kogeldruk in de gaten
De opbergruimte – vaak onder het bed – voorin de caravan is er niet voor gemaakt om veel en/of zware spullen in op te bergen. Dit wordt dan ook afgeraden, want hierdoor kan de toegelaten kogeldruk te hoog worden. Kijk in de voorschrift en voor de ideale kogeldruk voor het ideale weggedrag. Alles ingeladen? Laat de caravan opnieuw wegen.

4. Berg het reservewiel op
Het is van belang dat er niet teveel gewicht in de disselkast komt. Het is verleidelijk om hier spullen in op te bergen, maar ook dit kan ervoor zorgen dat de caravan gaat slingeren. Indien het reservewiel in de disselkast is geplaatst, berg deze dan eventueel op in de auto of plaats hem met een beugel onder de caravan.

Uw caravan indeling
Zorg ervoor dat de caravan niet te zwaar is, het gewicht goed verdeeld is en de kogeldruk goed is, voordat u op vakantie gaat. Zo kunt u zorgeloos van uw vakantie genieten.

5. Neem niet meer water mee dan nodig
Het is niet nodig om watertanks in geheel te vullen voor op reis. Voor een dag is tien liter voldoende! Wanneer het spoelreservoir van het toilet ook niet helemaal vol zit, bespaart u ook nog brandstof en verminderd u de CO2-uitstoot.

6. Houd het dak vrij
Het zwaartepunt van de caravan moet zo laag mogelijk liggen voor een goede wegligging. Het is daarom aan te raden om geen extra lading op het dak van de caravan te plaatsen.

7. Geen vloerbedekking nodig
Indien de vloerbedekking van de caravan uitneembaar is, kunt u gewicht besparen. Laat deze tijdens de zomervakantie vooral thuis. Het is tevens makkelijker schoonhouden!

8. Fietsen mee op vakantie
Het is natuurlijk fijn om de fietsen mee te kunnen nemen op vakantie. Het is verstandig om het extra gewicht van de fietsen te verdelen tussen de voor- en achterkant van de caravan. Houd
hierbij de kogeldruk (zie punt 3) goed in de gaten! Tip: Zorg dat de fiets zo licht mogelijk is. Fiets tassen, accu’s, gereedschapsets en bidons kunt u in de auto kwijt.

Heeft u toch schade gereden aan uw caravan? Ga dan naar www.focwa-autoschade.nl/schadeherstellers en vind een schadehersteller bij u in de buurt!