4 jaar garantie Altijd in de buurt Deskundige specialisten Uitstekende service
Bel met een FOCWA-lid| contact@focwa.nl|

Ruitschade

Vrijwel iedereen met een auto kent het wel: een sterretje in je ruit. Ruim dertig procent van de schadeclaims bij autoverzekeraars gaat over ruitschade, iets waar een automobilist gemiddeld eens in de tien jaar mee te maken krijgt. Deze ruitschade kan bestaan uit sterren, barsten of volledig verwoeste ruiten, bijvoorbeeld na een inbraak. Daarnaast kunnen er krassen op de ruiten ontstaan of kan er vocht tussen een autoruit komen. Focwa schadeherstellers kunnen alle soorten ruitschade professioneel herstellen.

Soorten autoruiten

De voorruit van een auto wordt tegenwoordig gemaakt van gelaagd veiligheidsglas. Dit zijn twee op elkaar geplakte lagen glas met daartussen een laag polyvinylbutyral. Dit soort glas breekt niet in vele stukken uit elkaar bij een inslag, maar er ontstaan wel sterren en barsten. Kleine sterren kunnen vaak worden verholpen zonder de gehele ruit te vervangen. De achter- en zijruiten worden gemaakt van gehard glas, dit soort glas breekt wel bij een inslag en moet meestal volledig worden vervangen bij ruitschade. Sommige auto’s beschikken ook over een zonnedak of een panoramadak. Bij bepaalde verzekeraars valt ook het glas van de verlichting onder ruitschade.

Sterretje in ruit

De grootste veroorzaker van ruitschade is steenslag, waarbij kleine opvliegende steentjes op het wegdek sterren in de ruit veroorzaken. Sterren kleiner dan een 2-euromunt kunnen worden gerepareerd met speciale hars en UV-licht. Wettelijk gezien mag je met een ster in de ruit gewoon doorrijden, maar dit is niet aan te raden. Wanneer een ster niet op tijd wordt hersteld, kan deze onder invloed van vocht en temperatuurverschillen uitgroeien tot een barst. Ruiten met barsten moeten meestal volledig vervangen worden, wat veel duurder is.

Autoruit vervangen

Als de ruit niet meer te herstellen is, moet deze vervangen worden. Er bestaan duizenden verschillende soorten autoruiten, zelfs voor één soort auto kunnen er tientallen variaties zijn. De voorruit maakt onderdeel uit van de beschermende kooiconstructie van de auto. Bovendien zit er bij moderne auto’s steeds meer apparatuur verwerkt in de ruiten, zoals camera’s die assisteren bij het rijden. Het is dus van groot belang dat de autoruit door een professionele schadehersteller wordt vervangen, die precies weet welke ruit nodig is, waar het origineel besteld kan worden en hoe deze bevestigd en afgesteld dient worden. Alle door Focwa gecertificeerde schadeherstellers zijn experts op het gebied van ruitschade en kunnen de benodigde maatregelen vaststellen en uitvoeren.

Schade?

Schade aan uw auto wilt u natuurlijk snel oplossen. Zoek daarom snel naar een schadehersteller bij u in de buurt.

Of neem contact met ons op